[...] Podsumowanie Odpowiednia dieta i suplementacja odgrywają kluczową rolę w łagodzeniu objawów Choroby Leśniowskiego-Crohna. W diecie warto skupić się na lekkostrawnych źródłach białka, warzywach bez skórki, łatwo przyswajalnych owocach oraz zdrowych tłuszczach. Unikanie pokarmów wysokobłonnikowych, produktów mlecznych dla osób z [...]
[...] białkowe. Jeśli chodzi o węglowodany, zalecam spożywanie nie więcej niż półtora grama węglowodanów na funt masy ciała dziennie (~3,3 g na kg masy ciała- red.). Dobrymi źródłami węglowodanów są słodkie ziemniaki, bataty, płatki owsiane i ryż”. Jedz 5-6 małych posiłków każdego dnia „Nie przejadaj się przy każdym posiłku. Dzieląc spożycie [...]
W dzisiejszym świecie, w którym coraz więcej osób zmaga się z nadwagą i otyłością poszukuje się skutecznych metod utraty wagi, a dieta wolumetryczna staje się coraz bardziej popularnym podejściem. Opiera się ona na prostym założeniu - spożywania pokarmów o niskiej gęstości kalorycznej, ale wysokiej objętości, co może skutecznie zaspokoić apetyt, [...]
Odpowiednia masa ciała to jeden z czynników determinujących nasze zdrowie, niezależnie od wieku. No, ale jeśli jesteś nastolatkiem, to pewnie nieco mniej myślisz o zdrowiu, a bardziej o swoim samopoczuciu i wyglądzie. Jeśli masz nadwyżkę kilogramów, to być może zastanawiasz się jak schudnąć, jak zrobić to szybko i najlepiej bez specjalnego [...]
Aby odpowiedzieć w pełni na to pytanie, należy najpierw doprecyzować, co autor tego pytania rozumie przez pojęcie „masa”. Najczęściej w słowie „masa” kryje się tak naprawdę masa mięśniowa. Jednak są również osoby, które choćby ze względów związanych ze zdrowiem, muszą zwiększyć ogólnie wagę swojego ciała. Na potrzeby tego artykułu przyjmę, że [...]
[...] nie znajdą raczej miejsca w diecie podczas sezonu startowego, są bardzo ciekawym urozmaiceniem poza sezonem. Nie tylko ryżem człowiek żyje, a wzbogacenie diety o inne źródła węglowodanów może mieć pozytywny wpływ zarówno na nasze samopoczucie, jak i również na naszą sylwetkę. Chociaż nie jestem zwolennikiem IIFYM, zjedzenie raz na jakiś [...]
[...] najczęściej czas przeznaczony na "masę”. Być może będziesz mógł oszczędzić część tych pieniędzy, zastępując niektóre potrawy z mięsa i ryb, potrawami opartymi o: roślinne źródła białka np. z trzech wymienionych wyżej oraz ogólnie warzyw strączkowych nasiona orzechy. Dopóki jednak nie planujesz przejść zupełnie na dietę wegańską, niech te [...]
Białko jest ważnym budulcem organizmu. Włosy, paznokcie i tkanki mięśniowe potrzebują białka. W dzisiejszym świecie bardzo łatwo o węglowodany, zwłaszcza te mocno przetworzone i produkty bogate w cukier. Gdy nie zwracamy większej uwagi na to, jak się odżywiamy, zaskakująco łatwo doprowadzimy do niedoborów białka w organizmie. Podsumowanie [...]
[...] przez kilka tygodni dziennik żywieniowy, aby uzyskać lepszy wgląd w to, co i ile zjadasz. Planuj swoje posiłki wcześniej i upewnij się, że są one bogate w wartościowe źródła białka. Jeśli wykonujesz interwałowe treningi i nie tracisz na wadze, być może rekompensujesz spalone na treningu kalorie, zjadając więcej. Jest to powszechny problem, [...]
Bywa tak, że bez względu na to, jak ostrożny jesteś w kwestii swojej diety, a także mimo tego, że na treningach wylewasz siódme poty, nadal Twój wygląd jest delikatnie mówiąc, niezadowalający. Podsumowanie Chociaż te 3 strategie mogą okazać się potężną bronią w walce z konkretnymi rejonami ciała, należy pamiętać, że są one przeznaczone dla osób, [...]
Białka kolagenowe, które stanowią pewnego rodzaju rusztowania dla poszczególnych struktur całego ciała (wszystkich tkanek oraz organów), mają duże znaczenie z punktu widzenia regeneracji powysiłkowej oraz prewencji kontuzji. Kiedy wytwarzanie kolagenu w organizmie nie przebiega prawidłowo, tkanki stają się mniej elastyczne i bardziej podatne na [...]
Posiłki w szkole dla wielu aktywnych młodych osób potrafią być problematyczne. Po pierwsze wymagany jest czas na przygotowanie ich w domu, odpowiednie zasoby finansowe lub wsparcie rodziców przy zakupach, oraz umiejętne skomponowanie dań, aby nie powodowały one dyskusji wśród kolegów i koleżanek. Serek wiejski z płatkami owsianymi i pestkami [...]
Udar to bardzo poważny incydent zdrowotny, który ma miejsce, gdy odcięty zostaje dopływ krwi do mózgu (udar niedokrwienny) lub gwałtowne uwolnienie krwi (udar krwotoczny). Wpływa na to wiele czynników, zarówno takich, na które nie mamy wpływu, jak np. wiek czy genetyka oraz takie, z które mamy wpływ i tym samym utrzymać zdrowie mózgu i naczyń [...]
Jednym z częściej pojawiających się problemów, szczególnie u osób szczupłych, z szybkim metabolizmem jest zjedzenie określonej ilości kalorii wyliczonych w diecie. Problem pojawia się najczęściej, gdy jesteśmy w okresie budowania masy mięśniowej. Ilość energii, jaką musimy dostarczyć z pożywienia, jest wysoka, często sięgająca od 3500 do 4000 kcal [...]
Kto z nas nie chciałby żyć długo, mając pewność, że będzie wystarczająco zdrowy, aby robić rzeczy, które kocha? Według danych Światowej Organizacji Zdrowia Japonia jest krajem o najdłuższej oczekiwanej długości życia. Mężczyźni żyją tu średnio 85 lat, a kobiety 87 lat i cztery miesiące. Co więcej, Japonia ma najwyższy na świecie odsetek osób, [...]
Każda trenująca osoba wie, że do budowania mięśni niezbędne jest w diecie białko. O ile wiele osób trenujących spożywa tego makroskładnika więcej, niż w rzeczywistości potrzebuje, to często osoby starsze spożywają zbyt małe ilości pełnowartościowego białka. Zapotrzebowanie na białko osób prowadzących siedzący tryb życia to około 0,8 g białka na [...]
Wzdęcia są jednym z elementów procesu, w jaki Twoje ciało pozbywa się nadmiaru gazów jelitowych. Drugi sposób to odbijanie. Gazy jelitowe pochodzą: po pierwsze z powietrza połykanego podczas spożywania posiłków lub mówienia, a po drugie, z fermentacji resztek pokarmowych zachodzącej w jelitach pod wpływem bakterii. Co warto zapamiętać i jak tę [...]
[...] powinny dostarczać wszystkich niezbędnych mikro i makroelementów. Bardzo ważne w zbilansowanej diecie dziecka są pełnoziarniste produkty zbożowe, zdrowe tłuszcze, chude źródła białka, nabiał oraz warzywa i owoce. Istotnym elementem jest ograniczenie słodkich niezdrowych przekąsek oraz gazowanych słodzonych napojów. Dodatkowo w przypadku [...]
[...] rynku produktów spożywczych oraz suplementów diety dostępny jest szereg rozwiązań ułatwiających prawidłowe ułożenie codziennych jadłospisów. Warto wiedzieć, które roślinne źródła białka mogą być najbardziej pomocne w optymalizacji stanu odżywienia. Charakterystyka roślinnych źródeł białek Jeśli chodzi o nieprzetworzone źródła białek w diecie, [...]
[...] mięso, to białko serwatkowe może być świetnym zamiennikiem, ale musimy pamiętać, aby nie stało się podstawą w diecie. Ma ono stanowić tylko jej dodatek, który jak każde inne źródła białka - należy wliczyć do bilansu dobowego. Podsumowanie Proteiny muszą występować w diecie każdego człowieka, są one częścią naszego ciała, więc konieczne jest ich [...]